Ion Dulgheru din satul Todirești, raionul Ungheni gestionează o companie specializată în producerea batoanelor nutritive, paste din nuci cu miere și miere cremă cu fructe liofilizate.
„De la început am produs batonașul manual în bucătăria de acasă. Am luat un grant în România, ne-am mutat în România cu afacerea, am produs timp de trei ani aceste batoane în condiții un pic mai automatizate decât în bucătăria de acasă, dar în măsură de aproximativ 90% produsul era făcut manual”, povestește Ion Dulgheru.
După ce a revenit cu familia în Republica Moldova, în 2021 Ion Dulgheru a beneficiat de asistență prin intermediul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF.
Astfel, Ion Dulgheru a achiziționat mai multe echipamente: linie de împachetare, malaxor de capacitate mare și camere frigorifice. Aceste achiziții în valoare de 30.000 euro i-au permis să crească capacitatea de producție de la 2000 de batoane pe lună la 2000 pe zi.
Mai mult, Ion Dulgheru a reușit să facă primul export în România și pe viitor intenționează să acceseze și alte piețe europene.