Rolul clusterelor în dezvoltarea regională și specializarea inteligentă, dezvoltarea competențelor digitale, exemple și oportunități de colaborarea interregională și internațională între clustere sunt câteva dintre subiectele abordate la conferința internațională „Clusters Meet Regions”, desfășurată în premieră în Republica Moldova, în perioada 10-11 octombrie 2024.
Evenimentul, organizat de Platforma Europeană de Colaborare a Clusterelor, în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Moldova și Asociația Clusterelor din România – CLUSTERO, reunește peste 150 de participanți: antreprenori, experți, reprezentanți ai autorităților publice, ai clusterelor din Republica Moldova, Ucraina și Uniunea Europeană.
La eveniment se discută despre rolul clusterelor ca parteneri de dialog în proiectarea, implementarea și monitorizarea politicilor și programelor de dezvoltare regională, cu accent pe specializarea inteligentă, competențele pentru tranziția industrială și antreprenoriat. De asemenea, este abordat rolul clusterelor în dezvoltarea economică a Republicii Moldova, precum și colaborarea interregională în UE prin intermediul clusterelor, cu un accent special pe regiunile Dunării și Mării Negre.
În marja conferinței, nouă clustere din Republica Moldova au fost certificate cu bronz (ECEI Bronze Label „Striving for Cluster Excellence”) de către Secretariatul European pentru Analiza Clusterelor. Este vorba despre clusterele „Dealurile Măgurii”, Bacifere și Mobilier din regiunea Ungheni, precum și clusterele VIA Cahul, Apicol și „Bacii Sudului” din regiunea Cahul, împreună cu micro-clusterele „Inima Nistrului”, „Herbafruct” și „Ovi-caprin Cimișlia-Basarabeasca”. Cele nouă clustere au în total peste 235 de membri și au fost create în anii 2022-2023, cu susținerea PNUD, Uniunii Europene și Guvernului Elveției.
Certificarea cu bronz facilitează accesul la oportunităţi de colaborare cu clustere din Uniunea Europeană, la parteneriate şi dezvoltarea de proiecte comune. Astfel, se va stimula dezvoltarea economică locală și fortifica reziliența comunităților prin sprijinirea antreprenoriatului local, atragerea de investiții și generarea de noi locuri de muncă.
„Conferința ‘Clusters Meet Regions’ din Chișinău, prima din toate timpurile pe care Comisia Europeană o organizează într-o țară din afara UE, precum și cele 9 medalii de bronz obținute de clusterele din Moldova, reprezintă o recunoaștere a unui început strălucitor. Urmează urcușul greu spre excelență pe care partenerii de dezvoltare ar trebui să-l susțină în continuare pentru a culege roadele unora dintre cele mai bune programe de susținere a clusterelor la nivel mondial pe care le implementează la momentul actual”, a menționat Daniel Coșniță, președinte CLUSTERO.
„Prin concentrarea resurselor și expertizei, clusterizarea transformă provocările locale în oportunități globale pentru industria mobilierului. Grație suportului continuu al PNUD Moldova și Uniunii Europene, Clusterul Mobilier a trecut la un nou nivel, iar certificarea Bronz pe care am obținut-o subliniază angajamentul nostru ferm în dezvoltarea și progresul pe care ni-l asumăm”, a subliniat Alexandru Covali, managerul Clusterului Mobilier din regiunea Ungheni.
Începând cu 2019, PNUD Moldova și partenerii săi – Uniunea Europeană, Suedia, Elveția, Marea Britanie – a susținut formarea a 17 clustere. Aceste eforturi contribuie la dezvoltarea economică locală, precum și la integrarea Moldovei în rețelele internaționale de afaceri.
Printre domeniile susținute de PNUD se numără: zootehnie, horticultură, turism și industrie. În total, PNUD și partenerii săi investesc 4,8 milioane de dolari americani în dezvoltarea clusterelor de pe întreg teritoriul țării (inclusiv stânga Nistrului).