Identitatea urbană a oricărui oraș este definită, în primul rând, de centrul său – aleea centrală și bulevardul principal, care este inima și epicentrul activităților economice, civice și culturale. Este locul unde se desfășoară adunări publice, festivaluri și sărbători. Iată de ce comunitățile locale din întreaga lume se preocupă foarte mult de designul urban și aspectul vizual al centrului orașului, acesta având un impact enorm asupra consolidării competitivității lor investiționale și economice.
În unele orașe, centrul este împânzit de clădiri instituționale, hoteluri și bănci. În altele, predomină magazinele, cafenelele și restaurantele menite să creeze o atmosferă ospitalieră pentru ca oamenii să-și petreacă timpul acolo, cu o mare varietate de elemente de animație stradală. Mai sunt orașe care și-au transformat centrul în piețe mari și vibrante, cu activități comerciale permanente. Însă, majoritatea orașelor europene au o identitate simbolică a centrelor lor, ceea ce le face unice și originale. Trebuie remarcat că majoritatea absolută a orașelor europene au reușit să creeze zone pietonale adaptate, care să îmbogățească viața publică pentru locuitorii lor și care să le îmbunătățească atractivitatea turistică.
Conform principiilor societăților democratice, dezvoltarea centrelor orașelor este un subiect al deciziilor ascendente ale cetățenilor, modelându-le viziunea colectivă pentru construirea viitorului comun.
Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF, cu îndrumare strategică din partea Delegației UE în Republica Moldova, își propune să sprijine cele două municipii (Ungheni și Cahul) și localitățile învecinate ca să devină poli regionali de creștere dinamică și prosperă ai Moldovei, urmând principiile de transparență și responsabilitate. În acest context, Programul intenționează să sprijine municipiul Ungheni în revitalizarea/ înfrumusețarea centrului orașului. Această activitate urmărește abordarea generală și obiectivele programului de a facilita creșterea socio-economică locală inteligentă, incluzivă, durabilă și integrată și a îmbunătăți nivelul de viață al cetățenilor.
Prin acest apel, cetățenii sunt încurajați să-și exprime opiniile, asupra următoarelor:
- Ce reprezintă astăzi centrul municipiului Ungheni?
- Ce funcție are centrul?
- Cât de prietenoase cetățenilor sunt spațiile publice?
- Corespunde acesta cu așteptările și nevoile cetățenilor săi?
- Ce trebuie de făcut pentru a amenaja centrul orașului?
- Ar fi bine să creăm o zonă pietonală în centrul orașului?
- Ar fi bine să revitalizăm unele clădiri istorice?
- Ar fi bine să construim un monument – „simbolurile orașului” – în piața centrală?
- Ar fi bine să instalăm articole de iluminare decorativă a fațadelor clădirilor principale?
- Ar fi bine să construim o fântână arteziană în piața centrală?
- Ar fi bine să avem mai multe flori pe bulevardul principal?
- Care trebuie să fie viitoarea identitate vizuală a centrului orașului Ungheni?