Zona Cula, care include 7 comunități din raionul Ungheni, găzduiește servicii publice accesibile tuturor, datorită îmbunătățirii infrastructurii, cu sprijinul UE și PNUD.

Satele Sinești, Boghenii Noi, Cornova, Năpădeni, Măgurele, Condrătești și comuna Hîrcești sunt cunoscute ca fiind parte a zonei Cula. Dacă până acum pentru a ajunge la primăriile respective era nevoie ca vizitatorii să folosească zeci de trepte, acum au fost instalate rampe de acces. Or, asigurarea accesului egal și demn la servicii publice pentru toți oamenii este un drept fundamental.

Rampele de acces instalate permit acum persoanelor cu dizabilități, vârstnicilor, părinților cu cărucioare să poată veni la primărie. Zona Cula are o populație de peste 8 mii de locuitori, iar din numărul total al acestora, puțin peste 400 de locuitori sunt persoane cu dizabilități.

Pavel Sclifos din satul Cornova are 33 de ani și din adolescență utilizează un scaun rulant. Până acum, vizita la primărie era anevoioasă.  

,,Totul s-a schimbat. Este foarte comod. Este ușor de urcat, coborât, mă pot deplasa fără ajutor!”, relatează Pavel.

Satul Măgurele, o altă localitate din zona Cula are o populație formată în majoritarea lor de vârstnici. Tot la primărie se află și punctul medical, la care poți ajunge doar dacă urci scările. 

Odată cu instalarea rampei de acces cu o lungime de 12 de metri, au dispărut incomoditățile de deplasare, iar accesul la servicii administrative și medicale este asigurat pentru toți locuitorii.

,,Este un proiect binevenit și durabil, construcția e făcută din inox. Vârstnicii care vin la primărie preferă acum să folosească rampa decât să urce pe scări. Părinților care vin cu căruciorul până la punctul medical le este mai ușor să ajungă la destinație. 

Prima reacție a oamenilor a fost un șoc, în sensul că nu-și puteau imagina că banii au fost investiți pentru această construcție”, afirmă Dumitru Roșca, primarul interimar din satul Măgurele.

Accesibilitatea fizică merge mână în mână cu cea informațională

Pe lângă instalarea rampelor de acces, în cele șapte primării au fost montate panouri LED informative, au fost distribuite peste 400 de pliante. Totodată, în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Familiei Ungheni a fost instalat un sistem de interfonie pentru a facilita comunicarea locuitorilor cu autoritățile publice locale.

„Odată cu instalarea rampelor, observăm că serviciile administrative au devenit mai accesibile. Consider că impactul este unul pozitiv și a schimbat atitudinea oamenilor față de zona Cula”, a spus Viorica Său, membră a Asociației Obștești „Alternative sociale”, care a coordonat activitățile de optimizare a accesibilității.

Pentru instalarea rampelor și panourilor informative, precum și sistemului de interfonie, Programul „EU4Moldova-Regiuni-cheie”, finanțat de UE și implementat de PNUD și UNICEF, au acordat un grant de aproximativ 20.000 de euro. 

***

Fiecare instituție publică și privată este responsabilă de asigurarea unui acces demn și confortabil pentru fiecare persoană: persoane cu dizabilități locomotorii, părinț cu copii în cărucioare, vârstnici. 

De-a lungul timpului, PNUD și partenerii săi au susținut îmbunătățirea accesibilității mai multor sectoare de poliție, a sediilor Institutului Național al Justiției, al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă din Soroca și Chișinău ș.a.

Totodată, PNUD a efectuat cel mai amplu studiu privind accesibilitatea secțiilor de votare, prima evaluare de acest gen în Republica Moldova, ținând cont că secțiile de votare sunt găzduite de obicei de instituții publice.