Maxim Rusnac este un antreprenor din satul Floreni, raionul Ungheni. Cu doi ani în urmă a revenit acasă, după 19 ani petrecuți peste hotare, unde a muncit în domeniul restaurării obiectelor vechi din ceramică și lemn. În 2022 a pus bazele afacerii sale, specializată în restaurarea și producerea lucrărilor din lemn. 

Maxim realizează din lemn: icoane, miniaturi de troițe, mese, butoaie, porți, trofee personalizate, tacuri de biliard, suvenire. El a deprins meseria de tâmplar în copilărie, la început fiind un hobby, iar ulterior a devenit o profesie. Acum, Maxim este mândru că dezvoltă o afacere în localitatea sa de baștină.

Cu suportul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF, Maxim Rusnac a beneficiat în 2021 de un grant în valoare de 25.000 euro. Atelierul lui a fost dotat cu strunguri și echipamente pentru șlefuirea lemnului. 

De asemenea, Maxim Rusnac intenționează să organizeze cursuri interactive și evenimente tematice pentru tineri și copii, ca să-i motiveze să activeze în domeniul meșteșugăritului. Pe viitor, antreprenorul dorește să-și extindă afacerea, să aibă mai mulți angajați și să-și optimizeze producția.  

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 de milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).