În municipiul Ungheni au fost instalate 1000 de contoare de apă cu citire la distanță, cu sprijinul Uniunii Europene și PNUD
17 august 2023
368 vizualizări
Aceasta contribuie la o gestionare mai eficientă a resurselor de apă și elimină necesitatea de a vizita locuințele consumatorilor.
În 18 blocuri locative din municipiul Ungheni au fost instalate 1000 de contoare inteligente de apă, dotate cu module de transmitere a datelor la distanță. Aceasta contribuie la o gestionare mai eficientă a resurselor de apă și elimină necesitatea de a vizita locuințele consumatorilor.
Contoarele au fost procurate din sursele oferite de programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” implementat de PNUD și UNICEF, iar costul dispozitivelor se cifrează la aproximativ 80 de mii de euro.
„Sunt foarte mulțumită de noile contoare de apă instalate în apartamentul meu. Datele sunt luate de la distanță, este foarte comod, nimeni nu mă deranjează,”afirmă Galina Voinu, o vârstnică din municipiul Ungheni.
Datele oferite de contoare sunt transmise în baza de date a „Apă-Canal Ungheni”. Operatorul poate să vadă în timp real dacă sunt dificultăți tehnice și interveni prompt.
„Considerăm că montarea contoarelor cu citire la distanță va crește capacitatea de întreținere a infrastructurii de apă aflată în gestiunea instituției”, afirmă Petru Scutaru, director al întreprinderii municipale „Apă-Canal Ungheni”.
Contoarele inteligente vin cu mai multe beneficii, explică Scutaru: „Printre avantaje, se numără: un plus de confort și siguranță, atât pentru consumatori, cât și pentru întreprindere, datorită preluării datelor de la distanță; detectare a posibilelor pierderi ale instalației interioare de apă, precum și avertizări asupra intervențiilor neautorizate și a montajului incorect: desigilare sau montare contor în sens contrar sensului de curgere al apei.”
Administrația publică locală și ,Apă-Canal Ungheni” își propun să instaleze contoare inteligente în toate blocurile locative din Ungheni, dar și instituțiile de învățământ din localitate.
În prezent, municipiul Ungheni este dotat cu rețele de apă în proporție de 96%, iar cu rețele de canalizare – 56%.
În cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie” au fost construite noi rețele de canalizare pentru opt străzi din centru și cartierul Berești-Vasilica din municipiu.
De asemenea, a fost construit un nou apeduct (strada Națională, în perimetrul străzii Vasile Lupu și Solidarităţii) cu o lungime de peste 1.600 metri, care asigură cu apă potabilă peste 24.000 de oameni. Valoarea totală a investițiilor pentru aceste lucrări este de peste 470.000 euro, sumă care include și contribuția financiară locală.
Totodată, cu sprijinul UE și PNUD, a fost construit un nou rezervor de apă, care are o capacitate de 1000 m3, investiție în valoare de peste 245 de mii euro, care asigură cu apă potabilă consumatorii din municipiu și satele Zagarancea și Semeni, dar și oferă posibilitatea pentru cel puțin 28 de localităţi rurale să se conecteze la sistemul public de alimentare cu apă potabilă.
Opt clustere din Cahul și Ungheni sunt susținute de UE ȘI PNUD Moldova
13 ianuarie 2025
Municipiul Ungheni devine un oraș mai sigur, cu suportul UE și PNUD
2 decembrie 2024
90 de primari și viceprimari din Republica Moldova au participat la un forum dedicat dezvoltării regionale
14 noiembrie 2024
Alte resurse:
Campanii
O șansă, mentorat și o oportunitate de dezvoltare – ce alte păreri au oamenii de afaceri din regiunea Cahul despre Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie”?
Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF, susține dezvoltarea social-economică a regiunilor…
Uniunea Europeană continuă să susțină comunitățile locale din Cahul și Ungheni în ajutorarea refugiaților din Ucraina
Uniunea Europeană oferă 100.000 de euro prin intermediul Programului „EU4Moldova: regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF, pentru sprijinirea…
Opinii despre program ale activiștilor din domeniul ONG
Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF a oferit asistență financiară în…
Opinii despre program ale Administrațiilor Publice Locale
Grație Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF, la Ungheni autoritățile publice…
Ungheni: unde ne conectăm
Evenimente
Conferința internațională „Clusters Meet Regions”
10 octombrie 2024
, ora 09:45
Offline
Moldova Business Week 2024/ Ungheni
19 septembrie 2024
, ora 10:00
Offline
Forumul „Abilitarea orașelor inteligente din Republica Moldova”
28 mai 2024
, ora 10:00
Offline
Prezentarea inițiativelor care vor beneficia de suport financiar pentru…
24 ianuarie 2024
, ora 11:00
Offline
Prezentarea rezultatelor instituționalizării cooperării intercomunale în regiunile Cahul și…
13 decembrie 2023
, ora 10:00
Offline
Istorii de succes
Trei trasee turistice noi în regiunea Ungheni, dezvoltate cu sprijinul PNUD și al UE
Traseele au fost create în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF.
Rezervația „Plaiul Fagului” din regiunea Ungheni se dezvoltă cu suportul UE și PNUD
Rezervația naturală „Plaiul Fagului” este membră a clusterului turistic „Dealurile Măgurii”, susținut de programul „EU4Moldova : Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea…
Primul carusel pentru copii din Ungheni, inaugurat cu suportul UE și PNUD
În 2023, Anatolie Cladicov a achiziționat un carusel cu suportul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și…
Jucăriile „Bubulino” produse la Ungheni – prietenii copiilor
Cristina Lupu, creatoarea brandului „Bubulino”, cucerește inimile copiilor cu jucării confecționate din textile naturale, non-alergice și care cu ușurință…
Patru țări, cinci influenceri și aventurile acestora în regiunile Cahul și Ungheni
Turul influencerilor a fost organizat de programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și…
Programul susține consolidarea coeziunii economice, teritoriale și sociale în Republica Moldova, prin facilitarea creșterii socio-economice locale incluzive și durabile și îmbunătățirea standardelor de viață ale cetățenilor din cele 2 regiuni cheie: municipiile Ungheni și Cahul și localitățile învecinate.