În municipiul Ungheni au fost instalate 1000 de contoare de apă cu citire la distanță, cu sprijinul Uniunii Europene și PNUD
17 august 2023
65 vizualizări
Aceasta contribuie la o gestionare mai eficientă a resurselor de apă și elimină necesitatea de a vizita locuințele consumatorilor.
În 18 blocuri locative din municipiul Ungheni au fost instalate 1000 de contoare inteligente de apă, dotate cu module de transmitere a datelor la distanță. Aceasta contribuie la o gestionare mai eficientă a resurselor de apă și elimină necesitatea de a vizita locuințele consumatorilor.
Contoarele au fost procurate din sursele oferite de programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” implementat de PNUD și UNICEF, iar costul dispozitivelor se cifrează la aproximativ 80 de mii de euro.
„Sunt foarte mulțumită de noile contoare de apă instalate în apartamentul meu. Datele sunt luate de la distanță, este foarte comod, nimeni nu mă deranjează,”afirmă Galina Voinu, o vârstnică din municipiul Ungheni.
Datele oferite de contoare sunt transmise în baza de date a „Apă-Canal Ungheni”. Operatorul poate să vadă în timp real dacă sunt dificultăți tehnice și interveni prompt.
„Considerăm că montarea contoarelor cu citire la distanță va crește capacitatea de întreținere a infrastructurii de apă aflată în gestiunea instituției”, afirmă Petru Scutaru, director al întreprinderii municipale „Apă-Canal Ungheni”.
Contoarele inteligente vin cu mai multe beneficii, explică Scutaru: „Printre avantaje, se numără: un plus de confort și siguranță, atât pentru consumatori, cât și pentru întreprindere, datorită preluării datelor de la distanță; detectare a posibilelor pierderi ale instalației interioare de apă, precum și avertizări asupra intervențiilor neautorizate și a montajului incorect: desigilare sau montare contor în sens contrar sensului de curgere al apei.”
Administrația publică locală și ,Apă-Canal Ungheni” își propun să instaleze contoare inteligente în toate blocurile locative din Ungheni, dar și instituțiile de învățământ din localitate.
În prezent, municipiul Ungheni este dotat cu rețele de apă în proporție de 96%, iar cu rețele de canalizare – 56%.
În cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie” au fost construite noi rețele de canalizare pentru opt străzi din centru și cartierul Berești-Vasilica din municipiu.
De asemenea, a fost construit un nou apeduct (strada Națională, în perimetrul străzii Vasile Lupu și Solidarităţii) cu o lungime de peste 1.600 metri, care asigură cu apă potabilă peste 24.000 de oameni. Valoarea totală a investițiilor pentru aceste lucrări este de peste 470.000 euro, sumă care include și contribuția financiară locală.
Totodată, cu sprijinul UE și PNUD, a fost construit un nou rezervor de apă, care are o capacitate de 1000 m3, investiție în valoare de peste 245 de mii euro, care asigură cu apă potabilă consumatorii din municipiu și satele Zagarancea și Semeni, dar și oferă posibilitatea pentru cel puțin 28 de localităţi rurale să se conecteze la sistemul public de alimentare cu apă potabilă.
De ziua municipiului, la Ungheni a fost lansat Ghișeul Unic,instituit cu sprijinul Uniunii Europene și PNUD Moldova
29 august 2023
O stradă din centrul municipiului Ungheni a fost renovată de Uniunea Europeană și PNUD
29 august 2023
Uniunea Europeană și PNUD lansează un apel de proiecte pentru atragerea de noi investiții în regiunile Cahul și Ungheni
1 august 2023
Alte resurse:
Campanii
O șansă, mentorat și o oportunitate de dezvoltare – ce alte păreri au oamenii de afaceri din regiunea Cahul despre Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie”?
Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF, susține dezvoltarea social-economică a regiunilor…
Uniunea Europeană continuă să susțină comunitățile locale din Cahul și Ungheni în ajutorarea refugiaților din Ucraina
Uniunea Europeană oferă 100.000 de euro prin intermediul Programului „EU4Moldova: regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF, pentru sprijinirea…
Opinii despre program ale activiștilor din domeniul ONG
Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF a oferit asistență financiară în…
Opinii despre program ale Administrațiilor Publice Locale
Grație Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF, la Ungheni autoritățile publice…
Ungheni: unde ne conectăm
Evenimente
Sesiune de informare despre apelul de proiecte pentru atragerea…
8 august 2023
, ora 15:00
Online
Sesiune de informare despre apelul de granturi pentru antreprenorii…
Online
Sprijin UE-PNUD pentru comunitatea de business din regiunile Cahul…
Invitație mass-media:Conferință internațională „Cooperarea inter-comunitară în prestarea serviciilor publice…
15 decembrie 2022
, ora 09:00
Offline
Invitație mass-media: Forumul național „Descoperă regiunile Cahul și Ungheni”
13 decembrie 2022
, ora 11:30
Offline
Istorii de succes
Dronele agricole suplinesc stropitoarele și tractoarele
Datorită suportului din partea programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie” în valoare de 25.000 euro, a fost deschisă o reprezentanță la…
Acces îmbunătățit la servicii administrative pentru locuitorii din zona Cula, raionul Ungheni
Satele Sinești, Boghenii Noi, Cornova, Năpădeni, Măgurele, Condrătești și comuna Hîrcești sunt cunoscute ca fiind parte a zonei…
Brutăria Marinei Cladicov din Ungheni se dezvoltă cu suportul UE
Produsele tradiționale de patiserie și panificație sunt mândria familiei Cladicov.
Reîntors de peste hotare, Maxim Rusnac a lansat o afacere specializată în restaurarea și producerea lucrărilor din lemn
În 2022 Maxim Rusnac a pus bazele afacerii sale, specializată în restaurarea și producerea lucrărilor din lemn.
Tradiția portului popular reînvie și devine tot mai populară la Ungheni
Atelierul de croitorie și broderie computerizată este specializat în confecționarea obiectelor de artizanat, de porturi populare, broderii și…
Programul susține consolidarea coeziunii economice, teritoriale și sociale în Republica Moldova, prin facilitarea creșterii socio-economice locale incluzive și durabile și îmbunătățirea standardelor de viață ale cetățenilor din cele 2 regiuni cheie: municipiile Ungheni și Cahul și localitățile învecinate.