Reconstrucția și revitalizarea Centrului municipiului Ungheni, etapa 1

Perioada:
2021-2022
Bugetul:
1 447 131 USD

Zona pietonală de primă importanță în municipiul Ungheni este Piața Independenței, care constituie un spațiu cu utilizare intensă și multifuncțională, iar accesul dinspre cele 7 cartiere ale municipiului Ungheni (Centru, Tineretului, Dănuțeni, Ungheni Vale, Ungheni Deal, Berești, Vasilica), către această zonă se realizează de pe strada Națională. Strada Națională este cea mai importantă magistrală urbană și axa principală a municipiului Ungheni. Atât Piața Independenței, cât și strada Națională au găzduit de-a lungul timpului cele mai importante evenimente și obiective ale vieții sociale și politice, economice și culturale orășenești, necesare în exercitarea funcției sale de oraș-municipiu. Datorită locației centrale, trotuarelor late, stațiilor de transport public și punctele de interes social, cultural și comercial, zona Pieței Independenței și strada Națională au un mare potențial, dar infrastructura învechită și problemele majore legate de degradarea spațiului pietonal și carosabil, în care nu s-a investit nimic din anii 80, stagnează dezvoltarea centrului urban.

Rezultate așteptate:

  • Un havuz pietonal construit (621 mp, 40 duze, 32 boxe audio și 18 stâlpi pentru iluminare nocturnă decorativă);
  • Un sistem de automatizare performant și un sistem de tratare și filtrare continuă;
  • 4082 mp de spațiu pietonal amenajat, inclusiv pentru circulația cu cărucioare, biciclete, trotinete și persoanelor cu deficiențe locomotorii;
  • 27 bănci personalizate montate;
  • O parcare pentru biciclete și o mini stație de reparație a bicicletelor;
  • Cel puțin 30 decizii de investiții amplasate în această zonă, care vor angaja peste 150 persoane ;
  • 1,52 km parte carosabilă reabilitată, cu asigurarea evacuării apelor pluviale și realizarea marcajelor moderne;
  • 9 parcări cu 230 locuri, dintre care 18 locuri de parcare destinate persoanelor cu dizabilități;
  • 18 treceri de pietoni supra iluminate și montate indicatoare rutiere LED.

Proiecte în derulare

Alte resurse:

Campanii

Evenimente

Istorii de succes

eu4ungheni-logo-regiuni

Programul susține consolidarea coeziunii economice, teritoriale și sociale în Republica Moldova, prin facilitarea creșterii socio-economice locale incluzive și durabile și îmbunătățirea standardelor de viață ale cetățenilor din cele 2 regiuni cheie: municipiile Ungheni și Cahul și localitățile învecinate.

Află mai multe